Wednesday, July 22, 2009

MAMA DAN PAPA


Suatu masa dahulu, terdapat sebatang pohon EPAL yang amat besar. Seorang kanak-kanak lelaki begitu gemar bermain-main di sekitar pohon EPAL ini setiap hari.Dia memanjat pohon tersebut, memetik serta memakan EPAL sepuas-puas hatinya, dan adakalanya dia beristirahat lalu terlelap dahan pohon EPAL tersebut. Anak lelaki tersebut begitu menyayangi tempat permainannya. Pohon EPAL itu juga menyukai anak tersebut.

Masa berlalu... anak lelaki itu sudah besar dan menjadi seorang remaja. Dia tidak lagi menghabiskan masanya setiap hari bermain di sekitar pohon EPAL tersebut. Namun begitu, suatu hari dia datang kepada pohon EPAL tersebut dengan wajah yang sedih. "Marilah bermain-mainlah di sekitarku," seru pohon EPAL itu." Aku bukan lagi kanak-kanak, aku tidak lagi gemar bermain dengan engkau," jawab remaja itu." Aku mahukan permainan. Aku perlukan wang untukmembelinya," tambah remaja itu dengan nada yang sedih.Lalu pohon EPEL itu berkata, "

Kalau begitu, petiklah EPAL yang ada padaku. Juallah untuk mendapatkan wang. Dengan itu, kau dapat membeli permainan yang kau inginkan."
Remaja itu dengan gembiranya memetik semua EPAL dipohon itu dan pergi dari situ. Dia tidak kembali lagi selepas itu. Pohon EPAL itu merasa sedih. Masa berlalu...Suatu hari, remaja itu kembali. Dia semakin dewasa.
Pohon EPALl itu merasa gembira."Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pohonEPALl itu."Aku tiada waktu untuk bermain. Aku terpaksa bekerja untuk mendapatkan wang. Aku ingin membina rumah sebagai tempat perlindungan untuk keluargaku. Bolehkah kau menolongku?" Tanya anak itu."

Maafkan aku. Aku tidak mempunyai rumah. Tetapi kauboleh memotong dahan-dahanku yang besar ini dan kaubuatlah rumah daripadanya." Pohon EPAL itu memberikan cadangan.Lalu, remaja yang semakin dewasa itu memotong kesemua dahan pohon EPAL itu dan pergi dengan gembiranya. Pohon apel itu pun turut gembira tetapi kemudiannya merasa sedih karena remaja itu tidak kembali lagi selepas itu.

Suatu hari yang panas, seorang lelaki datang menemui pohon EPALl itu. Dia sebenarnya adalah anak lelaki yang pernah bermain-main dengan pohon EPAL itu. Dia telah matang dan dewasa."Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pohon EPAL itu." Maafkan aku, tetapi aku bukan lagi anak lelaki yangsuka bermain-main di sekitarmu. Aku sudah dewasa. Aku mempunyai cita-cita untuk belayar. Malangnya, aku tidak mempunyai KAPAL. Bolehkah kau menolongku?" tanya lelaki itu."

Aku tidak mempunyai KAPAL untuk diberikan kepada kau. Tetapi kau boleh memotong batang pohon ini untuk dijadikan KAPAL. Kau akan dapat belayar dengan gembira," kata pohon EPAL itu.Lelaki itu merasa amat gembira dan menebang batang pohon EPAL itu. Dia kemudiannya pergi dari situ dengan gembiranya dan tidak kembali lagi selepas itu. Namun begitu, pada suatu hari, seorang lelaki yang semakin dimamah usia, datang menuju pohon EPAL itu. Dia adalah anak lelaki yang pernah bermain di sekitar pohon EPAL itu."

Maafkan aku. Aku tidak ada apa-apa lagi untukdiberikan kepada kau. Aku sudah memberikan buahku untuk kau jual, dahanku untuk kau buat rumah, batangku untuk kau buat kapal. Aku hanya ada tunggul dengan akar yang hampir mati..." kata pohon EPAL itu dengan nada pilu.
Aku tidak mahu EPALmu kerana aku sudah tiada bergigi untuk memakannya, aku tidak mahu dahanmu kerana aku sudah tua untuk memotongnya, aku tidak mahu batang pohonmu kerana aku berupaya untuk belayar lagi, akumerasa lelah dan ingin istirahat," jawab lelaki tuaitu."

Jika begitu, istirahatlah di perduku," kata pohonapel itu.Lalu lelaki tua itu duduk beristirahat di perdu pohon EPAL itu dan beristirahat. Mereka berdua menangis kegembiraan.
Tersebut. Sebenarnya, pohon EPAL yang dimaksudkan didalam cerita itu adalah kedua-dua ibu bapa kita. Bila kita masih muda, kita suka bermain dengan mereka.Ketika kita meningkat remaja, kita perlukan bantuan mereka untuk meneruskan hidup. Kita tinggalkan mereka,dan hanya kembali meminta pertolongan apabila kita didalam kesusahan. Namun begitu, mereka tetap menolong kita dan melakukan apa saja asalkan kita bahagia dan gembira dalam hidup.Anda mungkin terfikir bahwa anak lelaki itu bersikap kejam terhadap pohon EPAL itu, tetapi fikirkanlah, ituhakikatnya bagaimana kebanyakan anak-anak masa kini melayan ibu bapa mereka. Hargailah jasa ibu bapa kepada kita. Jangan hanya kita menghargai mereka semasa menyambut hari ibu dan hari bapa setiap tahun.

“Untuk mak dan abah Ja memohon maaf andai selama ini Ja tidak mampu menjadi ank yang baik dan gagal melaksanakan amanah yang sebagai seorang anak,Ja selalu mengecewakan mak dan abah,selalu menyusahkan mak dan abah. Tapi mak dan abah selalu dihati Ja. Yang Ja mampu buat hanyalah berdoa moga Allah memberikan kesihantan kepada mak dan abah,panjangkan umur dan dipermudahkan urusan ibadat,kehidupan seharian dan pendidkan anak-anak. Ja sayang mak dan abah”

1 comments:

mj ustad said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment